Dosarul celor două nave militare de tip Mistral pe care Franța urmează să le livreze Rusiei a dominat vizita de luni și marți a lui Laurent Fabius în Statele Unite și a provocat tensiuni între cele două țări aliate.
O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf, a confirmat faptul că cei doi miniștri au „discutat despre această vânzare” în cursul întrevederii care a avut loc marți la Washington.
„Ne-am exprimat de mai multe ori pe lângă Guvernul francez îngrijorările legate de această vânzare și nu credem că este momentul potrivit pentru a continua astfel de contracte militare, ținând cont de acțiunile Rusiei vizând destabilizarea vecinilor”, a explicat Marie Harf.
Marți, în cursul unei conferințe de presă, Fabius a apărat contractul prin care Franța s-a angajat să vândă două nave de război Rusiei.
Franța și Rusia au semnat în 2011 un contract privind achiționarea de către Moscova a două nave de tip Mistral, prima urmând să fie livrată în octombrie 2014, iar a doua în 2015. Cele două sunt nave de proiecție și comandament (BPC), ambarcațiuni de război polivalente care pot transporta elicoptere și tancuri.
Ministrul francez a răspuns scurt că omologul său american nu i-a cerut în mod oficial să renunțe la onorarea contractului și a repetat că „decizia finală urmează să fie luată în octombrie”.
„Franța nu trebuie să primească lecții de fermitate din partea cuiva (…). Franța își face datoria fie că este vorba despre Ucraina, fie oriunde în altă parte”, a declarat șeful diplomației franceze.
La sfârșitul lunii martie, Laurent Fabius a declarat că Parisul ar putea „anula aceste vânzări”, în cazul în care Moscova nu-și schimbă politica față de Kiev. Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a amânat, ulterior, luarea oricărei decizii pe această temă până în octombrie.
Rusia a amenințat Franța că își va „exercita drepturile până la capăt”, în cazul unei ruperi a contractului.
Gaidau Ion, [email protected]